Buzara bijela i crvena

Kuvajte tek onoliko da se slastima iz mora udahne novi život.

Bijela buzara:

1 kg dagnji

1 crveni luk

1 manja veza peršuna

3 čena bijelog luka

2 dl bijelog vina

0,5 dl maslinovog ulja

50 g maslaca

krupna morska so

biber

Crvena buzara:

500 g kozica

1 crveni luk

1 manja veza bosiljka

4 čena bijelog luka

2 dl bijelog vina

0,5 dl maslinovog ulja

400 g paradajz pelata

50 g maslaca

1 suva peperonćino papričica

krupna morska so

biber

Bijela buzara - priprema

Dagnje očistiti od morske trave i odbaciti dagnje koje su napukle ili su se otvorile. Crveni luk oljuštiti i isjeckati na rebarca. Bijeli luk oljuštiti i isjeckati na tanke listiće. Peršunov list sitno isjeckati.

Zagrijati tiganj odgovarajuće veličine i na maslinovom ulju propržiti crveni i bijeli luk, posoliti i pobiberiti. Kada crveni i bijeli luk omekšaju ubaciti očišćene dagnje. Kratko propržiti i naliti bijelim vinom. Poklopiti i kuvati 5-7 minuta, dok se školjke ne otvore. Ugasiti vatru i na kraju dodati maslac i sitno sjeckano peršunovo lišće, pa sve promiješati i služiti dagnje prelivene saftom od kuvanja, uz komad focaccia hleba.

Crvena buzara - priprema

Crveni luk oljuštiti i isjeći na rebarca. Bijeli luk oljuštiti i isjeći na tanke listiće.

U zagrijanom vok tiganju, na maslinovom ulju, propržiti crveni i bijeli luk. Posoliti i pobiberiti. Kada crveni i bijeli luk omekšaju, naliti bijelim vinom. Ukuvati par minuta dok vino malo ne redukuje i alkohol ne ispari. Naliti paradajz pelatom i varjačom usitniti komade paradajza. Dodati cijele kozice. Sve kratko ukuvati. Listove svježeg bosiljka iscjepkati prstima i dodati u vok. Na kraju kuvanja crvene buzare ubaciti maslac i izmrvljenu peperonćino papričicu, pa ukuvati još minut i služiti uz komad focaccia hljeba.