7 RAZLOGA DA KORISTITE AIR FRYER – FRITEZU NA VRUĆ VAZDUH

Uživajte bez griže savjesti u omiljenoj hrani pripremljenoj na inovativni i zdraviji način u fritezi na vruć vazduh koja pojmu “prženje” daje sasvim novu dimenziju.

Kako funkcioniše AIR FRYER – friteza na vruć vazduh?

Prženje u fritezi podrazumijeva kruženje vrelog vazduha oko namirnica, što je neuporedivo zdravija alternativa klasičnom prženju, jer ne zahtijeva dodatak ulja ili drugih masnoća kako bi namirnice bile spremne.

Korisno je znati neka praktična iskustva za korišćenje:
– Ne pretrpavajte korpu za pečenje
Da biste postigli najhrskaviji rezultat, važno je da vazduh može slobodno cirkulisati oko hrane.
– Protresite ili preokrenite hranu tokom pripreme  
Ovo je posebno korisno kod prženja pomfrita, povrća ili bilo kojih drugih manjih komadića hrane.
– Koristite malo ulja za dodatnu hrskavost
Lagano premazivanje namirnica s malo ulja može osigurati dodatnu hrskavost. Možete koristiti kuhinjsku četkicu, ulje u spreju ili dobro promiješati hranu u posudi s malo ulja kako biste ravnomjerno prekrili svaki komad.
– Zagrijte fritezu prije pečenja
– Redovno čistite unutarnje komponente friteze za duži vijek trajanja
af1400 slika2

Koje su sve prednosti friteze na vruć vazduh?

1. Smanjenje unosa masti

Ovaj tip friteze veoma brzo postiže radnu temperaturu, prži hranu ravnomjerno i brzo zahvaljujući kombinaciji snažnih grijača i ventilatora koji pokreću vazduh. Dobijeni rezultat je hrana koja je super hrskava za kratko vrijeme, a prije svega, sa malo ili nimalo ulja .

2. Zdraviji obroci

Zdravstvene prednosti ovog uređaja idu dalje od smanjenja masti. Ovaj uređaj takođe čuva većinu hranljivih materija u hrani. Tako ćete moći uživati u obrocima koji su ukusni i nutritivno bogati.

3. Manje mirisa

Zahvaljujući svojoj zatvorenoj konstrukciji i filtracionom sistemu koji zadržava miris hrane unutar uređaja Vaša kuhinja će ostati svježa i bez neprijatnih mirisa.

4. Brža priprema hrane

Zagrijavanje vazduha omogućava pripremu obroka za znatno manje vremena. To je posebno korisno ako ste u žurbi ili želite brzo pripremiti večeru nakon napornog radnog dana. Ili ako se najave nezvani gosti, zašto da ne?

5. Lakše održavanje

Upotreba Temaso friteze je nevjerovatno laka i jednostavna. Posuda u kojoj pripremate hranu je od neljepljivog premaza, laka za održavanje i pranje, Većina dijelova se može prati u mašini za sudove.

6. Mogućnost odmrzavanja hrane

U Temaso fritezama možete podgrijati ili odmrznuti hranu kao u mikrotalasnoj pećnici. Sa hladnom ručkom na dodir, unutrašnja posuda se može bezbjedno ukloniti što olakšava serviranje pripremljene hrane za posluživanje na sto.

7. Više različitih recepata

Vaša kulinarska mašta je jedino ograničenje kad je riječ o pripremi obroka u Temaso fritezama.

Šta se sve može pripremiti u fritezi na vrući vazduh?

Recepti su brojni, ali evo nekoliko praktičnih savjeta:

Većina mesa ne zahtijeva dodatno ulje jer je već sama po sebi sočna: samo ih začinite solju i omiljenim biljem i začinima. Potrudite se da se držite suvih začina – manje vlage dovodi do hrskavijih rezultata. Ako želite da prelijte meso sosom za roštilj ili medom, sačekajte poslednjih nekoliko minuta pečenja.

Neke vrste mesa koje su same po sebi sa malo ili nimalo masti, zahtijevaju ulje da bi se ispekle i bile hrskave. Pileće grudi ili svinjske kotlete obavezno premažite omiljenim uljem, pa začinite prije pečenja. Biljno ulje se obično preporučuje zbog svoje visoke tačke sagorijevanja, što znači da može da izdrži visoku toplotu u fritezi na vruć vazduh.

Pomfrit: Krompir isjecite tanje, začinite ga prema ukusu i dodajte malo ulja, te dobro promiješajte. Ostavite pomfrit sa strane oko pola sata. Zagrijte fritezu na vrući vazduh na 200°C i pržite pomfrit oko 20 minuta. Povremeno promješajte za ravnomjerno prženje. Posolite krompiriće tek kada je prženje gotovo. Osim klasičnog pomfrita, možete isprobati i verziju s batatom, čija je priprema obično nešto kraća, oko15 minuta.

Pohovana piletina: Pripremite piletinu za pohovanje na klasičan način – uvaljajte u brašno, jaje i hljebne mrvice, te pecite u fritezi 20 do 25 minuta na 180°C. Meso bi bilo dobro okrenuti usred procesa kako bi se ravnomjerno ispeklo. Za klasičnu pečenu piletinu, meso je potrebno marinirati i premazati uljem prije pečenja, te peći jednako dugo na istoj temperaturi.

Riblji filet: Air fryer je odličan i za pripremu ribe. Marinirajte filet tune, lososa, oslića ili druge ribe u maslinovom ulju, limunu, soli, papru i drugim željenim začinima, te pecite 10 minuta na 200°C. Ako želite hrskavu teksturu, ribu možete prije pečenja obložiti hljebnim mrvicama.

Povrće: Gotovo sve povrće moguće je pripremiti u fritezi na vrući vazduh. Narezano povrće potrebno je dobro promiješati s maslinovim uljem prije pečenja, te začiniti željenim začinima. Povrće možete peći na temperaturi od 180 do 200°C, a dužina pečenja će varirati od namirnice do namirnice. Za mekše povrće poput brokolija, špargli i mahuna biće dovoljno 5 do 6 minuta, dok će za bundevu ili mrkvu biti potrebno 15-ak minuta. Preporuka je da povrće solite na kraju procesa kako prilikom pečenja ne bi pustilo vodu, zbog čega biste mogli dobiti polu-kuvani rezultat.

AIR FRYER – aparat za pripremu hrane koji razbija sve prerasude

Zahvaljujući Temaso fritezama više nema gomile posuđa u kuhinji. Možete uživati u lakom i zdravom spremanju hrane svakog dana u nedjelji.

Vaše je samo da izaberete model:

Friteza na vruć vazduh XL – Temaso – AF1700

109.65
Vrijeme je da na zdrav način uživate u hrani. Friteza na vruć vazduh AF1700 idealan je spoj efikasnosti i kvaliteta koji su podržani praktičnim i modernim dizajnom ove fenomenalne friteze. Digitalna friteza vam pomaže da smanjite do 85% unosa masti, omogućavajući Vam da pržite hranu sa vrlo malo ulja ili bez potrebe za njim. Posjeduje tehnologiju brzog vazduha, podesivu kontrolu temperature i tajmer koji vam pomaže da unaprijed isplanirate vrijeme pečenja i grilovanja. Sada možete lako i brzo da pržite, pečete i grilujete. U svoj jelovnik uvrstite raznovrsne namirnice, pripremite povrće, meso i ribu, ali i kolače i pite.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *