Japraci ili sarma od raštana

Listovi raštana (mladi)

500 gr. mljevenog mesa (junetina,teletina)

100 gr riže okruglog zrna

So, biber

Pire od paradajza (po ukusu)

Ulje (malo)

Priprema:

Propržiti 2 puta mljeveno meso, začiniti i dodati rižu.

Listove raštana staviti u ključalu vodu (naravno ne sve odjednom, nego po malo), pa kada se “popari” prebaciti u zdjelu sa hladnom vodom (da se zaustavi kuhanje i da kupus zadrži lijepu zelenu boju).

Iz hladne vode prebaciti u cjediljku. Ovako pripremljene i ocijeđene listove kupusa možete rasporediti u vrećice i zamrznuti.Odmrzavati na prirodan način na sobnoj temperaturi. Ukoliko su listovi raštana veliki, odstraniti dršku, izrezati ih na manje dijelove, stavljati po malo smjese i zavijati što manje “japrake”. Japrak treba biti veličine jednog zalogaja.

Drškice kupusa prethodno odstranjene isjeckati i staviti na dno posude. Lijepo složiti japrake, zaliti uljem i dodati malo pirea od paradajza (ako volite). Doliti oko 3 čaše vode. Japraci ne smiju plivati u šerpi. Kuvati na tihoj vatri dok ne “uvri”.

Može se poslužiti sa kisjelom pavlakom ili jogurtom.

Prijatno ❤

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *